dilluns, 23 d’abril del 2018

VISITA VIRTUAL PER SANT JORDI

La simpàtica pensada de la Mercè


La Mercè sabent que en Màrius es troba tot sol, voldria donar-li una alegria i s'empesca d'anar-lo a veure, ni que sigui de forma virtual.
Aquesta idea dona peu a la pregunta estrella d'aquesta setmana.


RESPOSTA ESTRELLA


VISITA VIRTUAL

El llibre que llegia li va fer pensar en ella. Feia molt de temps que no hi havia parlat. I l'últim contacte que hi va tenir, per mail i també molt antic, va ser per assabentar-la de la mort d'un amic comú.

Així és que li venia de gust fer-li una visita. El dia de Sant Jordi compraria un llibre i li aniria a portar (va desestimar la rosa per massa íntima ja, en l'actualitat).

Va entrar sense trucar, sabia que estava sola. En veure'l va tenir un esglai, però tot seguit la alegria la va desbordar:

 - Carles, ets tu! Quin goig de veure't; han passat tants anys!

Desprès de fer-li una abraçada, li va donar el llibre, tot aclarint-li:

- T'agradarà, Teresa, perquè recull les cartes que s'escrivien dos joves, com les que ens intercanviàvem nosaltres, quan jo feia el servei militar i tu vas marxar a viure a França amb els teus pares.

Quan va tornar a Catalunya, ell s'havia casat i les trobades van ser esporàdiques fins que aviat van acabar.

El llibre que llegia i que li hauria regalat -si la visita hagués estat real- era CARTES A MAHALTA de Mercè Figueras i Màrius Torres.

Foto: xarxa
 

dilluns, 16 d’abril del 2018

MÀRIUS TORRES CITA A AUSIÀS MARCH

Desactiva per a: anglès

"TU ETS LA FI ON TOTES FINS TERMENEN, E NO ÉS FI SI EN TU NO TERMENA..."



A la carta de 24-X-37 a la Mercè, en Màrius inclou aquesta cita d'un poema d'Ausiàs March i justament un poema d'aquest autor és el regal que rebo d'una amiga i és el que em serveix per contestar la Pregunta Estrella de la setmana, en la que hem d'agrair un obsequi inesperat.


RESPOSTA ESTRELLA


Ausiàs March i Raimon

M'has fet un regal, amiga, que tot i saber que tu en tens molts, d'amics i amigues, m'he volgut imaginar que era especial per a mi. Perquè sí, perquè té tots els ingredients per ser total i absolutament del meu gust.
 

La llengua catalana, la que parlava Ausiàs March al segle XV, interpretada en l'actualitat pel cantautor Raimon, amb una entonació genuïna, i al ritme d'una música contundent i penetrant perfectament adequada a la lletra del poema, em produeix un goig inenarrable.

Quan escolto una i un altra vegada la peça "Veles e vents" que m'has enviat, com si sabessis quant m'entusiasma tot el conjunt, penso en tu, en la teva bondat natural i em pregunto: quina intuïció t'haurà guiat per fer-me aquest obsequi?

Si fos prudent fer-ne alguna extracció, triaria aquests versos:


                                        


Jo tem la mort per no ser-vos absent

perquè amor per mort és anul·lat:

mas jo no creu que mon voler sobrat

pusca esser per tal departiment.



Gràcies per deixar-me ser amic teu.




Ramon Aromí i Barquets













dilluns, 9 d’abril del 2018

CONFIDENT DE LA LLUNA


EN MÀRIUS PARLA AMB LA LLUNA

Màrius Torras recull uns versos i, com tantes vegades pensa que han d'agradar a la Mercè. Aleshores, després d'haver-se'ls aprés de memòria, els hi recita a la lluna, no una si no moltes vegades. 
Pensaria que l'astre els hi faria arribar a ella, quan la Mercè la contemplés?

La Pregunta Estrella de la setmana ens vol estimular a parlar amb la lluna...



RESPOSTA ESTRELLA


CONFIDENT DE LA LLUNA

Confident en tant que m'has escoltat pacientment en  moltes ocasions. Però sobre tot perquè m'has contemplat, en silenci, secretament; m'has il·luminat generosament en les meves actituds, els meus posats; relaxats de vegades, inquiets en altres, apassionats molt sovint.

T'he esperat durant dies fins que apareixies resplendent, mostrant tota la teva magnífica circumferència, nítida, plena de llum. En aquesta fase et sento influent, transformadora  del meu estat d'ànim; m'acompanyes en la meva insignificança, des de la potència del teu ancestral ascendent damunt dels habitants d'aquest planeta,  que t'han tingut durant segles per deessa i protectora.

No manquis mai a la cita, proporcionem el teu bany de llum, que no essent feridora, transmet pau i serenor, i com  només tu saps, en confidència, també la més frenètica de les passions...


Foto: R.Aromí

Ramon Aromí i Barquets      

dimarts, 3 d’abril del 2018

"TAMBÉ ELS ANTICS EN GERRES DE RÚSTEGA FAIANÇA..."

SOBRE CARTES A MAHALTA



RESPOSTA ESTRELLA


Havíem de fer una Resposta Estrella definint alguna persona amb pinzellades musicals, però jo vaig  rebre ahir una carta d'un jove molt estimat, que em parlava justament del llibre Cartes a Mahalta i aleshores vaig sentir l'emoció de veure que en ell es donaven les pinzellades que jo estava buscant per fer la feina: pinzellades, més que musicals poètiques. Escolteu la seva veu:  


“…també els antics en gerres de rústega faiança guardaven el vi de falern” Màrius Torres.

Si!, vaig encarregar en una llibreria de Las Palmas, el llibre del que em vareu parlar el dia que vaig venir a berenar. I al cap d’una setmana ja em van avisar de que havia arribat. Fa un parell de dies que l’he començat a llegir i m’està resultant una joia. De tant en tant, reviso la fotografia de la portada per comprendre encara més la situació que (els ara ja nostres amics) van viure. Fins i tot el pròleg em va agradar molt, per tal com aconsegueix recrear l'atmosfera del sanatori i de l’època. Val a dir que he d’aturar-me sovint per aprendre el significat de paraules com “faiança” o “falern”, que per a mi eren absolutament desconegudes. I també m’aturo per comprendre expressions o maneres (poètiques) de dir les coses, que són per a mi molt sorprenents. En fi, està resultant molt i molt enriquidor!

He aprofitat també per llegir el “Quadern d’Aram”, que ara fa dos anys em vareu deixar, i que encara no havia llegit. Ha estat un llibre que també he gaudit moltíssim! Per algun motiu, qualsevol relat colpidor, en que quedi reflectit el patiment dels que ho han tingut molt difícil, em remou per dins i m'encoratja per aprofitar i valorar el molt que tinc".

Cal que aclareixi que aquest jove s'està recuperant d'un lleu episodi depressiu i com ell dóna a entendre  en la resta de la carta, bona part de la seva recuperació l'atribueix a aquestes lectures.



ENLLAÇOS DE BLOGS ANTERIORS

ENLLAÇOS DE BLOGS ANTERIORS de Ramon Aromí i Barquets rab1942.blogspot.com classedimarts1416.blogspot.com contesinarracions2016-17.blo...